tisdag 23 november 2010

Det lackar mot....

....advent. Julen får nog vänta ett tag till. Jag vill gärna ta det i tur och ordning. Om det går. När man jobbar med barn är det lite si och så med det. Höstpysslet hinner nästan inte torka. Man måste ju skynda sig att börja med julpysslet. Av någon outgrundlig anledning som jag inte förstår. F#n, man är tokless på tomtar innan december har börjat. Innan första advent.
Jag ser hur fler och fler tjuvstartar. Tjuvstartar med adventsljusen. Till och med ett av de större företagen i byn har tjuvstartat. I alla fönster lyser en adventsljusstake. I alla! Vart är vi på väg? Snart ska man väl plocka fram adventsljusstakarna veckan efter midsommar. Bara för man kan.
Jo, jag vet, jag börjar låta som en gnällig och toksur tant men vad då!? Jag tycker man förstör myset när man tjuvstartar. Första morgonen med adventsljusstakar och adventsstjärnor tända i alla fönster är MYS. Snudd på magiskt faktiskt. Man kan ana förväntan i barnens ögon. Förväntan på att man kanske kommer få precis den där fantastiska och helt unika saken man önskat sig till jul. Ögonen glittrar liksom på ungarna. Precis som ögonen med all säkerhet glittrade på mig för så där en hundra år sedan.


Jag har inte tjuvstartat. Jag har bara köpt nya gardiner. Med tomtar i blåsväder på. Svarta och vita. Till ena tonårsdottern och yngsta dottern. Gardiner som ska sättas upp på lördag. Tillsammans med adventsljusstakar och stjärnor. Som naturligtvis inte ska tändas på då. I det här huset tänds dom på första advent. Om de kommer tändas alls i år.

När vi renoverade huset. Eller om vi ska vara noga. När försäkringsbolaget lagade vårt hus. Då lyckades el-killen lura i mig att jag absolut behövde en timer i säkringsskåpet. En timer som sköter fönsterbelysningen. Det vet väl alla vad viktig en sådan manick är. Eller? Jag tyckte det lät praktiskt med en sådan i alla fall. Aldrig mer skulle jag behöva bry mig om att tända eller släcka lamporna i fönstren. Som el-killen sa "den är så enkelt att en schimpans klarar av den". Kan tala om att jag inte är en schimpans! Efter elmätarbytet i dag lyser inte lamporna. Det gör dom inte. Oavsett vad jag gör. Så om inte el-killen är en schimpans blir det nog inga adventslampor i fönstren här. Inte några som lyser i alla fall.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar