torsdag 25 mars 2010

Pappapannkaka

Yngsta dotterns favoritmat har blivit ett begrepp! Jag hörde när några barn satt och pratade i skolmatsalen i dag. En flicka frågade sina bordskamrater om de hade ätit pappapannkaka, ingen vid bordet visste riktigt vad hon menade men en kille trodde att han hade ätit det en gång. Pappapannkaka är makens "specialare", man steker sönderklippt pannkaka med mjölk och socker.
Det är Bubblan och Bubbelhållaren som rår för att han döpte det till pappapannkaka. I deras familj har mycket av det man äter släktnamn som t ex. mormor- och morfargröt och morfarmacka. Maken ville väl inte vara sämre han så därför blev det pappapannkaka! Flickan som pratade om pappapannkakan har ätit det här och tydligen smakade det så bra att namnet fastnade och nu sprids vidare!
Är det vanligt att man namnger mat eller mackor? Jag har bara hört det i Bubbelfamiljen men det kanske döljer sig fler matnamn ute i stugorna.

3 kommentarer:

  1. Jag tror det är vanligare än man tror. Mina kusiner tex hade/har begrepp som buckelmackor (runda polarmackor) och farmormackor (flatbröd)
    Gunvorgruta finns det i mammas receptpärm osv osv!
    Pappapannkaka är f.ö ungefär hur gott som helst. Mycket godare än nystekta!

    SvaraRadera
  2. Det finns ju "Evamackor" också =).

    SvaraRadera
  3. Det är alltså vanligare än man kan tro!!
    Eva: bjuder du på en Evamacka när vi träffas?

    SvaraRadera